Karstik yer şekillerinin yaygın olduğu Hafik yöresinde erime sonucu meydana gelen çanaklarda çok sayıda irili ufaklı göller oluşmuştur. Bunların dışında taban suyu tablasının yer kabuğuna yakın olduğu yerlerde ilkbaharda oluşan yazın kuruyan geçici sulak bölgeler de vardır. Ayrıca Kızılırmak vadisi boyunca taşkın görülen ilkbaharda geçici sulak alanlar oluşur.
Hafik Gölü Sivas ilinin en önemli mesire yerlerinden birisidir. Göl kenarında turizm amaçlı hizmet vermekte olan üç eğlence ve piknik tesisi bulunmaktadır. İç turizm potansiyeli yüksek bir doğal güzelliğe sahip olan Hafik Gölü önemli projelerle Sivas'ını en önemli turistik merkezlerinin başında yer alır. Göllerin yeni projelerle hak ettiği değere kavuşması yöre halkının en büyük dileğidir.
Son yıllarda yapılan sosyal tesislerle göle gelen ziyaretçi sayısında önemli artış sağlanması sevindiricidir. Hafik Gölü antik çağdan bu yana yerleşime açık bir alandır. Arkeolojik araştırmalar sonucunda, Antik Çağlarda dünyada çok nadir görülen su üzerinde yerleşmenin kurulduğu tespit edilmiştir. Gölün içerisinde bulunan Pırıl Höyüğünde de yerleşmelerin kurulduğu bilinmektedir.
Hafik Gölü-Lota Gölleri
Hafik İlçesinin 3 km kuzey batısında karstik bir çanakta oluşan göl coğrafya kitaplarında Büyük Göl olarak bilinmektedir. Yörede çok sayıda irili ufaklı göl bulunmasından dolayı bu isimle tanınmaktadır. Halk arasında köy ırmağı adı verilen gideğeni ile Kızılırmak'a bağlandığından dolayı açık havza özelliği taşımaktadır. Bu yüzden sulan tatlıdır. 2007 yaz mevsiminde görülen yüksek kuraklıktan dolayı geçmiş yılların en düşük su seviyesine inerek tehlikeli bir dönem atlatmıştır. Hafik Gölü 1 km2 yüz ölçüme sahip, ortalama derinliği fazla olmayan, balıkçılık yapılan, su sporlarına uygun bir göldür. Göl Sultanpınarı ve Kapaklı kaynaklan ile beslenmektedir. Aynca göl tabanından, kaynama ile sularım toplamaktadır. İlkbahar mevsiminde su seviyesi en yüksek düzeye ulaşırken, yaz mevsimi sonlarına doğru su seviyesinde düşmeler görülmektedir.Hafik ilçesinin 5 km doğusunda karstik çukurlarda üç kısımdan oluşan bir göldür. İlkbahar aylarında su seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde birleşen göl, yaz aylarında su seviyesinin düşmesi ile birbirinden ayrılır. Gölün en derin yeri 35 metredir. Kızılırmak'a yeraltı suları ile bağlı olan göl, açık havza özelliği gösterir. Gölde balıkçılık yapılmaktadır. Gölün derin olması, kıyısında yüzmeye elverişli açık alanların olmaması nedeni ile amatör yüzücüler açısından tehlikelidir. Gölde, yerleştiği uvala ve çevresinde jipslerle gelişen morfolojinin en güzel örneklerinden biri gözlemlenir. Yaklaşık 250 m çapında daireler şeklinde olan iki göl aynı özellikte iki yuvarlak jips dolinini doldurmuştur. Erimenin devamlılığı sebebiyle gölün ortalama derinliği gittikçe artan özelliktedir.
Pusat-Özen Barajı Gölü-Mağara Gölü
Pusat-Özen Barajı Gölü-Mağara Gölü
Bilgi girişi devam etmektedir.